Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com

 

 

Robert Hale Merriman (1908-1938)

Highslide JS
Robert Hale Merriman.
Highslide JS
Placa R. H. Merriman
Highslide JS
Placa Robert Hale Merriman
Highslide JS
Placa

 

Robert Hale Merriman (1908-1938) va ser un personatge mític a les Brigades Internacionals. Va néixer a Nevada, en una família d'origen escocès. Va estudiar econòmiques a la prestigiosa Universitat de Berkeley, on també va exercir com a professor. Va passar alguns anys a la Unió Soviètica, investigant la política agrícola comunista, però va deixar-ho tot per incorporar-se a les Brigades Internacionals. Va participar en durs combats de la guerra civil, com la batalla del Jarama o la de Brunete, on els brigadistes van patir moltíssimes baixes. Va ser ferit a la batalla de Belchite i després d'aquests combats va ser nomenat Cap d'Estat Major de la XV Brigada.

La seva fi és molt confusa. Va desaparèixer a la retirada del front de l'Aragó. Podria haver mort en combat a la zona de Corbera d'Ebre, però també podria haver-se rendit i haver estat executat aquella mateixa nit per les tropes franquistes (que sovint mataven els brigadistes, i especialment els oficials). La versió més estesa és que el van fer presoner a Corbera d’Ebre i el van afusellar el 2 d’abril de 1938.

Un equip interdisciplinari format per investigadors, arqueòlegs i estudiosos locals, coordinat pel DIDPATRI, ha tractat de localitzar les restes de Robert Hale Merriman. Van intentar trobar el cadàver del comandant, tot aprofitant el testimoni d'un veí del poble que havia col•laborat en l'excavació de fosses, però no van aconseguir localitzar el cos.

Diuen que va ser amic d'Ernest Hemingway, i que li va servir d'inspiració a l'hora de construir el personatge de Robert Jordan, a la novel•la "Per qui toquen les campanes".

La placa posada és, en memòria de Merriman i de tots els combatents del Batalló Lincoln-Washington, obra de l'escultora Mar H. Pongiluppi.

 

 

 


Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com