Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com

 

 

Brigades Internacionals

Highslide JS
Monument BI.
Highslide JS
Monument BI.
Highslide JS
Monument BI.
Highslide JS
Monument BI.
Highslide JS
Monument BI.
Highslide JS
Placa.
Highslide JS
Placa.

 

El Monument a les Brigades Internacionals inaugurat l'octubre de 2000 i obra de l'artista José Luis Terraza.

En aquesta escultura s'han utilitzat materials nobles i naturals com són el ferro i la pedra. Pedra natural del lloc on van ocórrer els fets que van motivar la creació de les Brigades Internacionals; i és en el centre d'aquest lloc, el "Poble Vell" de Corbera d'Ebre, on està instal·lat aquest momument, homenatge al naixement, actuació i finalitat d'aquestes brigades, que no va ser altra que la solidaritat amb el poble espanyol en defensa de les seves institucions democràtiques.

Al voltant de 50.000 voluntaris procedents de mig centenar de països de tot el món es van allistar per ajudar en la defensa de la democràcia republicana a partir d'octubre de 1936. La seva variada procedència se suma al seu diferenciat perfil professional, encara que a tots els va unir l'ideal de combatre el feixisme que acabaria arrasant la breu experiència republicana democràtica espanyola.

La retirada de les Brigades Internacionals es va produir en la nit del 23 al 24 de setembre de 1938. El 23 de setembre va ser el dia de l'últim combat i en ell van segellar amb dignitat el seu llegendari historial de lluita per la llibertat del poble espanyol i de tots els pobles del món amenaçats per la barbàrie feixista.

Les cinc columnes de ferro simbolitzen els cinc continents dels quals eren originaris els homes i dones que van formar part de les Brigades Internacionals.Columnes que, de la mateixa manera que aquests homes i dones, neixen de la terra i el seu esperit es projecta cap a l'univers recreant la seva filosofia i la seva finalitat en la nova joventut que fa de la solidaritat un moviment perpetu i infinit; simbolitzat aquest per la bola de ferro que neix de la terra, passa per la columna, es recrea en ella i segueix el seu camí cap a l'eternitat.

 

Placa a Corbera d'Ebre al batalló britànic de la XV BI

 

El dimarts 24 de setembre 2013 es va inaugurar una placa al Batalló Britànic. Està situada al costat de l'antiga església de Corbera d'Ebre, arrasada durant la batalla de l'Ebre, i mirant a la zona dels últims combats de la XV BI.

El text de la placa diu -en anglès, català i castellà- el següent:

El 21 de setembre de 1938, el Govern de la República va anunciar la seva decisió de retirar del seu exèrcit a tots els voluntaris internacionals. El Batalló Britànic de la XV Brigada va combatre per última vegada al costat d'aquesta carretera, entre dos i tres km a l'est de Corbera d'Ebre abans de ser retirat del front el 24 de setembre. En aquells tres últims dies de combat van morir 23 voluntaris britànics, juntament amb més de 175 camarades espanyols d'aquest Batalló.

 

Més enllà dels oliverars abandonats,
des del turó més allunyada de la terra,
ens crida un país que va ser el nostre,
i aquí serà recobrat.

 

Més informació:
https://www.brigadasinternacionales.org/
https://amicalbrigadesinternacionals.wordpress.com/
http://sidbrint.ub.edu/
https://www.uclm.es/centros-investigacion/cedobi
http://www.international-brigades.org.uk/
https://internationalbrigadesinspain.weebly.com/mackenzie-papineau.html/Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com