Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com

 

Si algun poble simbolitza el dolor provocat per la batalla de l’Ebre, aquest poble és Corbera d’Ebre. Ubicat dalt d’un turó, en el centre del front de guerra, avui els carrers i cases en runes del Poble Vell són un testimoni mut de la violència i de les brutals conseqüències de la guerra.

El conjunt va estar declarat Lloc Històric protegit per la Generalitat de Catalunya l’any 1992. Ha esdevingut un monument a la Pau i lloc de visita obligada per a qui vulgui conèixer els desastres de la guerra.

Sento el remor de la gent,
les rialles dels xiquets jugant pels carrers,
la veïna que et dóna el bon dia,
el pagès que torna de la feina del camp.

I tot això, només està en la meva imaginació.
Fa molt de temps que ja no hi són.
Queden pedres i runes
i aquestes veus només són ......... el vent.

Antecedents i fets històrics

Poble Vell

On s'escolta el silenci

Edat Mitjana

Corbera d'Ebre apareix per primera vegada en un document escrit l'any 1153, citat a la carta de donació del castell de Miravet, cedit per Ramon Berenguer IV als templers. No es coneix, però, la carta de poblament de Corbera que podria datar-se cap a finals del segle XII. Si més no, d'aquesta època són les úniques restes del castell desaparegut que encara es conserven: les pedres d'una esplèndida galeria, els capitells de la qual estan decorats amb la creu de l'Ordre del Temple. El 1317 la jurisdicció de Corbera i la resta de la Batllia de Miravet van passar als hospitalers i des d'aleshores formaren part de la castellania d'Amposta.

Fortí - La casilla

Edifici construït de maçoneria, planta rectangular amb els angles esmotxats. Conserva diverses rengleres d'espitlleres de diferent tipologia, que es distribueixen simètricament a totes les cares. S'intueixen tres nivells de poca alçada. Els murs tenen un gruix de 60cm. L'interior de la construcció mesura 4,5 x 5,4m. Sembla que hi havia una primera línia de defensa a nivell del terra d'uns cent metres de diàmetre al voltant de la torre. Per la tipologia pot correspondre a una obra del segle XIX, feta durant algun moment de les guerres carlines.

Cotes

Aquests turons no són només desnivells geogràfics, sinó que són part de la història. Cada turó, cada cota, és una fortalesa edificada per les tropes republicanes per evitar l’avanç de les tropes franquistes. Indrets que, amb el pas dels dies, es converteixen en immenses fosses comunes. I ben a prop, els supervivents es refugien en quilòmetres de trinxeres i petits refugis excavats a la roca que encara es poden veure i tocar.

Cova de Betlem

Lloc de refugi dels molts vilatants de Corbera d'Ebre i alhora lloc de comandament durant la Batalla de l'Ebre.

Institucions i entitats de suport

 

Ajuntament de Corbera d'Ebre

COMEBE

Diputació de Tarragona

Agrícola de Corbera d'Ebre

Notícies

 

 

Clica la imatge!

 

Clica la imatge!

   

Dades de contacte

 

ASSOCIACIÓ DEL POBLE VELL

C/Major 1 (caseta de fusta).
43784 - Corbera d'Ebre ( Tarragona - Terra Alta )

Tel. 608 86 36 16
info@poblevell.cat

Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com