Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com

 

 

Pla Director - Projecte

 

Aquest document té com a objectiu establir un marc d’actuacions per a la preservació del Poble Vell i la seva posada en valor mitjançant l’explicació de la seva història durant el segle XX –abans, durant i després de la Guerra Civil–, amb la població com a protagonista.

Aquest projecte ha estat encarregat per l’Ajuntament de Corbera d’Ebre, tot i que els darrers anys ja s'hi han fet algunes intervencions i actuacions de rehabilitació per a la preservació del Poble Vell.

El podeu veure en PDF aquí.

1938

L’any 1936 Corbera d’Ebre tenia una població de 1901 habitants. Al poble hi havia unes 600 cases, 25 comerços i 15 edificis de serveis. La base econòmica era l’agricultura.
Durant la Guerra Civil ( 1936-1939 ), Corbera d’Ebre va patir el pitjor desastre de la seva història, ja que era al mig de l’escenari on es va desenvolupar la Batalla de l’Ebre. Els soldats de la XIII Brigada Internacional de la 35a Divisió republicana van entrar a Corbera d’Ebre el dia 26 de juliol de 1938. A l’agost la vila es va situar a l’avançada del front republicà, al cor de la Batalla, i molts veïns i veïnes ja havien decidit abandonar casa seva per fugir de la primera línia del front i cercar un lloc més segur.
Corbera d’Ebre va ser bombardejada per la Legió Còndor alemanya els dies 25, 26, 27 i 28 de juliol de 1938. un atac en què es va destruir un terç de la població. El 4 de setembre del mateix any, el front republicà es va trencar per Corbera i la vila va quedar devastada per les bombes i l’artilleria franquista.

Actualitat

Els vestigis de centenars de llars abandonades, desfigurades pel pas del temps, i la desolació del paisatge han esdevingut un patrimoni material i immaterial de rellevància històrica i política. Aquest patrimoni il•lustra i recorda els esdeveniments, i alhora, consciencia les persones que el visiten sobre les conseqüències de la guerra, sobre la llibertat i sobre la pau.
Actualment, el Poble Vell està format per elements materials ( murs, estructures, paviments, edificis, la mateixa vegetació...) i immaterials ( esdeveniments, records, històries, sensacions...) que contribueixen a crear aquest lloc i dotar-lo d’esperit.
El patrimoni material de memòria s’està perdent, consegüentment, també s’esborra el patrimoni immaterial.
L’Itinerari Memorial potencia el llenguatge dels vestigis i transmet les sensacions associades a la guerra, a la Batalla de l’Ebre, a l’abandonament posterior de la zona, i manté viu el Poble Vell en la seva dimensió de patrimoni material i immaterial de memòria.

MEMORIAL – PROJECTE

El valor del paisatge de memòria és l’aspecte extern que té avui el poble, ja que permet explicar els esdeveniments i l’abandonament posterior. I, alhora, ajuda a entendre tant les conseqüències de la guerra ( fractura, trauma, fragilitat, tensió ... ) com la necessitat de reforçar els valors de la cultura de la pau.
El projecte de l’itinerari de memòria consisteix en diverses intervencions: identifica els portals dels antics habitatges amb marxapeus i portes, consolida les estructures, recupera les traces dels carrers, ressalta els elements originals, treballa amb la topografia, els murs de pedra seca i la vegetació per determinar el recinte, i converteix la Pineda en un espai d’art i memòria.
Pel que fa a l’actuació per a consolidar les estructures, es fan servir tensors, una tecnologia segura, poc invasiva i elegant, ja que són elements lleugers que no tenen un impacte visual en el conjunt. L’equilibri entre les estructures d’aspecte fràgil i el sistema de tensors i atirantats recorda, alhora, el trauma i la complexitat de la guerra, i és una solució atractiva en sí mateixa. Així, es preserva el patrimoni, ja que es mira enrere cap al passat, amb una intervenció de futur ( atirantats/tensors ) que n’emfatitza el valor i l’expressió tot preservant-ne l’aspecte i el significat.

 

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

 

Rehabilitació

 

El Consell Executiu ha donat llum verda als 253.598,88 euros que el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) té previst invertir en la consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre (Terra Alta). Els treballs consistiran en obres per preservar-ne les runes i evitar-ne la degradació a causa del vent, la pluja o les temperatures. Amb aquest conveni el Poble Vell es converteix en un nou espai del COMEBE, cosa que possibilita aquesta inversió.
El COMEBE és el consorci que té com a objectiu recuperar i difondre la memòria històrica de la Batalla de l’Ebre.

 

calcec

Cal Sec

S’estan fent diverses actuacions per consolidar la casa de Cal Sec i en un futur proper podrà ser visitada.

 
calmetget

Cal Metget

Rehabilitació de la teulada i altres espais de dins la casa.

1

Nou paviment a l'església

S’ha col•locat un nou paviment. Els treballs han permès enrajolar tota l’església. Aquesta actuació s’ha realitzat gràcies a l’ajuda de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Corbera d’Ebre i l’Associació del Poble Vell.

 
cob1

Església de Sant Pere

Diverses actuacions de consolidació han fet possible que es pugui visitar l’Església de Sant Pere, ara convertida en espai cultural. També es pot pujar al campanar i gaudir d'un mirador incomparable.

camp4

Rehabilitació del campanar

A finals del 2007 van finalitzar les tasques de la segona fase de restauració del campanar de l'església de Sant Pere.

 
exc1

Excavacions al Poble Vell

Els darrers anys, diversos camps de treball han treballat per la recuperació d'alguns indrets del Poble Vell. A partir de les restes materials localitzades i les estructures soterrades que encara restaven s'ha pogut reconstruir diferents espais.

església

Neteja a l'església de Sant Pere

Dintre de l'església de Sant Pere s'ha treballat en la neteja d'una part de les parets. Aquest espai es fa servir per acollir exposicions, concerts o qualsevol acte cultural que requereixi d'aquest lloc tant emblemàtic.

 
cons

Obres de consolidació

Des dels darrers mesos de l'any 2007 al Poble Vell s'han fet tasques de consolidació de murs, empedrat del carrer Pinyeres i arranjament a l'entorn de la Plaça de Sant Pere.

 

 

Els arquitectes que han fet els diferents projectes de rehabilitació de l'església de Sant Pere són:

- Ferran Vizoso (Més informació )(Més informació ) - Núria Bordas - Jordi Garriga - David García ( 1ª fase )

Es va donar a l'església vella un nou i segur espai públic multifuncional. Aquesta consolidació del recinte dóna l'església de nou a la gent del poble.

Fotos - Rehabilitació coberta de l'església

    




Poble Vell - Corbera d'Ebre Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com